Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na gorące dni nie ma nic lepszego od chłodnika na obiad :) Wypróbowałam różne jego wersje, ale zdecydowanie moją ulubioną pozostaje chłodnik litewski.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 208
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3298
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 208
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3298
Składniki
Składniki: 800g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1 pęczek botwinki 1 ogórek 1 pęczek rzodkiewek 2 ząbki czosnku szczypior, koperek, sól 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny jajko na twardo po 1 na porcje Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Małe buraczki obieramy, następnie buraczki i botwinkę drobno siekamy. Zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy około 10 minut, tak aby wszystko było miękkie. Wyłączamy gaz. Dodajemy ocet i zostawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy drobniutko pokrojone rzodkiewki, ogórek, szczypior i koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przestudzone buraczki. Mieszamy i doprawiamy.
Na minimum 2 godziny wstawiamy do lodówki. Podajemy na zimno z ćwiartkami ugotowanego na twardo jajka.