Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik ogórkowy

Zupy

Autor: Armidia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 321

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 3053

Lekki i orzeźwiający chłodnik znakomity na letnią kolację.

Składniki

  • Ogórek wężowy - długi
  • Cebula cukrowa - duża
  • Kwaśna śmietana 22% - 1 opakowanie
  • Zimna przegotowana woda - 1,5 litra
  • sól, pieprz
  • kwasek cytrynowy
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować, odstawić do wystudzenia, potem schłodzić. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, każdą z połówek jeszcze raz przekroić wzdłuż. Można usunąć część z nasionami, ale niekoniecznie. Ogórka pokroić w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę, włożyć wszystko do głębokiej miski, posolić, popieprzyć, posypać szczyptą kwasku cytrynowego, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie zmieszać zimną wodę ze śmietaną, zalać ogórki, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym – powinno być raczej kwaśne i niezbyt gęste. Znakomity dodatek do młodych ziemniaczków z koperkiem i chrupiącymi skwarkami z boczku. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Armidia 12 czerwca 2008 ja używam śmietany szefa kuchni w tym podstawowym opakowaniu (to jest chyba 200 ml), ale tak naprawdę to trzeba dodawać śmietanę powoli - kilka łyżej, zamieszać, spróbować, dodać więcej jeśli trzeba - wszystko zależy od upodobań smakowych
w każdym razie śmietana nie może dominować, a chłodnik nie może być zbyt gęsty
Pozdrawiam, Armidia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ptrlp 12 czerwca 2008 drobne pytanie , jak duże opakowanie śmietany 200 ,250 400 czy 500 ml ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń