Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik szczawiowy

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 03.02.2009

Odsłon: 1702

Koszt jednej porcji to tylko 1 zł.!

Składniki

  • szczaw, 15 dag
  • ogórki, 2
  • 1/2 pęczka dymki
  • śmietana 18%, 200 ml
  • jajka, 4
  • 1 l. wywaru drobiowego
  • sól
  • czerwony pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szczaw oczyścić, umyć, pokroić, zalać wrzącym wywarem i odstawić do całkowitego schłodzenia. Jajka ugotować, schłodzić. Jednego ogórka pokroić w długie plastry, drugiego w kostkę, cebulę dymkę i szczypior drobno posiekać. Do zimnego bulionu ze szczawiem dodać cebulę, szczypior i ogórki , doprawić solą i pieprzem. Śmietanę ubić i połączyć z chłodnikiem. Zupę wstawić na minimum 1 h. do lodówki. Podawać z cząstkami jajka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń