Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik szczawiowy

Zupy

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20684

Dodano: 03.03.2009

Odsłon: 3263

Delikatny, smaczny, w sam raz na wiosenne dni chłodnik :)

Składniki

  • szczawiu, 15 dag
  • ogórki, 2
  • dymki, 1/2 pęczka
  • śmietany 18%, 200 ml.
  • jajka, 4
  • wywaru drobiowego, 1 l.
  • sól
  • czerwony pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szczaw oczyścić, umyć, pokroić, zalać wrzącym wywarem i odstawić do całkowitego schłodzenia.

  2. Jajka ugotować, schłodzić.

  3. Jednego ogórka pokroić w długie plastry, drugiego w kostkę, cebulę dymkę i szczypior drobno posiekać.

  4. Do zimnego bulionu ze szczawiem dodać cebulę, szczypior i ogórki , doprawić solą i pieprzem.

  5. Śmietanę ubić i połączyć z chłodnikiem. Zupę wstawić na minimum 1 h. do lodówki.

  6. Podawać z cząstkami jajka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 12 czerwca 2009 Tak, niektóre się popwtarzają... Niestety...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lara1908 03 marca 2009 przepis jest niezły..ale on juz był!!!!!!!!!!!!nawet dodalam go sobie do ulubionych!!!!!!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń