Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z cukinii

Zupy

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 2430

Danie na 4 osoby, 1 porcja: 192kcal, czas przygotowywania: 15 minutek, potrawa łatwa i nie droga:) Polecam!

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 6 listków świeżej bazylii, 1 mały pączek kolendry, pieprz
  • 2/3 szklanki śmietany
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrać cukinię, pokroić na plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na około 8 minut. Po wyjęciu z wody obgotowane kawałki ostudzić, a następnie zmiksować. Tymczasem podgrzać bulion (może być z kostki rosołowej, ale lepszy będzie naturalny wywar drobiowy). Zmiksowaną cukinię wrzucić do gorącego bulionu drobiowego, przyprawić pieprzem. Cały smaczek potrawie nadają listki świeżej bazylii - należy porwać je na kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i zmieszać z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić w lodówce (około 1 godziny). Tuż przed podaniem posypać zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podać na stół w osobnej miseczce i dolewać ją już na talerzach.

    DOBRA RADA:
    W razie konieczności można użyć przypraw suszonych - ale smak potrawy nie będzie już tak wspaniały, niestety. Można go nieco polepszyć, dekorując zupę dodatkowo zielonym szczypiorkiem... ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panteraB2 15 lipca 2014 Ogarnij się babo,jak widać jest to przepis z "kwestia smaku". Żałosna jesteś !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń