Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z groszku

Zupy

Autor: FasOlka

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 11

Dodano: 21.03.2009

Odsłon: 423

Łatwe i szybkie do przygotowania danie.

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wstępne przygotowania:Szalotki obrać i pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Podsmażyć na nim szalotki, połowę pokrojonych ziemniaków oraz połowę podanej ilości groszku. Następnie podlać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok. 15 minut.. Następnie całość zmiksować i przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

  2. Wykonanie: Do zimnej zupy dodać jogurt. Groszek cukrowy przebrać. Ze strączków usunąć włókna, a następnie pokroić w romby. Pokrojone strączki połączyć z zielonym groszkiem, zblanszować przez 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie i przelać zimną wodą. Pozostałe ziemniaki wrzucić na 5 minut do osolonego wrzątku i również przelać zimną wodą. Szczypiorek umyć i drobno pokroić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń