Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe - chłopskie, swojskie, pożywne. Idealne na ponure dni jak ten oraz na zastrzyk solidnej energii przed pracą. Polecam.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 100
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 234
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 100
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 234
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3324
Składniki
Cebulę obieramy i siekamy w małe, równej wielkości kawałki. Z boczku pozbywamy się niechcianych rzeczy typu chrząstki, kostki itp. Kroimy w prostokątne plasterki. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy torebkę kaszy. Gotujemy 10 min pod przykryciem.
Po 10 min gotowania, kasza powinna być już wyraźnie miękka. Nie przejmujcie się jeśli na opakowaniu jest napisane 15 min, gdyż będziemy jeszcze ją smażyć. Kaszę należy odcedzić, ostudzić, można przelać chłodną wodą na durszlaku. Na rozgrzanej, głębokiej patelni dodajemy łyżkę oliwy, po czym wrzucamy boczek. Gdy boczek lekko się zarumieni, będzie złocisty, wrzucamy cebulę i wszystko razem mieszamy. Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i przyprawiamy. Wszystko mieszamy i smażymy przez kolejne parę minut na małym ogniu.
Na oddzielnej bądź umytej patelni, usmażyć jajko sadzone. Pilnować, żeby nie przywarło czy się nie przypaliło. Podać na kaszy. Smacznego. :)