Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupanki serowe

Przekąski

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 29.01.2008

Odsłon: 1867

zamiast chipsów i paluszków

Składniki

  • starty parmezan, 150 g
  • pieprz czarny, cząber lub tymianek, spora szczypta
  • sól (opcjonalnie), 20 dag
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzać patelnię (jeśli teflonowa - bez soli, jeśli zwykła - wysypać solą, tak żeby przykryła dość grubą warstwą całe dno; po rozgrzaniu wysypać i wytrzeć suchą szmatką). Parmezan wymieszać z przyprawami i łyżeczką nakładać na rozgrzaną patelnię. Wygładzić na cieniutki placuszek - jeśli to możliwe nadać okrągły kształt. Podpiekać na złoto ok.2 min., aż ser "wyschnie". Delikatnie zdjąć z patelni i rozłożyć na pergaminie do ostygnięcia. Świetny dodatek do zup - kremów (brokułowy, grzybowy, porowy, cukiniowy, z zielonego groszku), do sałatek lub po prostu do pochrupania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń