Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiąca tarta jabłkowo-gruszkowa

Desery

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 11.10.2009

Odsłon: 6338

Inna tarta:)

Składniki

  • CIASTO:1,5 szklanki pszennej mąki
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 czubate łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • MASA: 2 średnie jabłka
  • 4 gruszki
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki pestek z dynii
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • pół szklanki cukru
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ze wszystkich składników na ciasto ugniatamy ciasto:) Gotowe wstawiamy do lodówki na godzinkę lub do zamrażalnika na 30 minut.

  2. Jabłka i gruszki kroimy na drobną kostkę. Odstawiam na bok. Na suchą, silnie rozgrzana patelnię wrzucamy płatki i cukier. Cały czas mieszając trzymamy na ogniu, aż cukier zacznie się lekko karmelizować i sklejać płatki, a one same staną się lekko brązowe. Dodajemy pestki i żurawinę.

  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp.200 stopni przez ok.15 minut, aż się zrumieni. Potem wykładamy owocową masę i pieczemy kolejne 20 minut w trochę niższej temperaturze. Voila!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharecka2 27 kwietnia 2013 nie napisałaś co zrobić z tymi płatkami do czego je dodać?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń