Do góry

Desery Przepis na:

chrupiace gofry

Desery

Autor: tota

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 329

Dodano: 10.05.2011

Odsłon: 78109

dlugo testowalam rozne przepisy na gofry, w koncu znalazlam ten najlepszy. Gofry sa chrupiace nawet nastepnego dnia w przeciwienstwie do innych przepisow, w ktorych gofry po niedlugim czasie robily sie gumowatymi plackami.

Składniki

  • mąka ziemniaczana, 200 g
  • Mąka pszenna, 200 g
  • cukier puder, 150 g
  • mała torebka cukru wanilinowego
  • maslo śmietankowe (82%), 200 g
  • jajka, 5 szt.
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • olej do posmarowania blach
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopione wystudzone masło, miksować dodając odrobinę wody tak, aby ciasto było gęstsze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. W oryginalnym przepisie bylo 250 g cukru, ktory zamienilam na ok 150 g cukru pudru (jak dla mnie wystarczajaco slodkie) , oraz 1 łyżka proszku do pieczenia, zamienilam ją niechcacy na 1 lyzeczke i tez pieknie wyrosly. Wg mnie sukces jest w konsytencji ciasta ale bez gofrownicy o duzej mocy niestety sie nie obejdzie. Jak ciasto bedzie zbyt geste gofry beda bardziej zbite. Ja delikatnie dodalam wody po pierwszej partii gofrow i te drugie byly delikatniejsze. Z tej porcji wyszlo mi chyba ok 10 gofrow.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

betaww 25 kwietnia Czy napewno tam jest kostka masła?.......

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 19 czerwca 2012 oo nie ma mojej wczesniejszej odpowiedzi, wiec napisze jeszcze raz :-) uzywam tylko masla prawdziwego 82% tluszczu, zadnych tam roslinnych miksow

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 19 czerwca 2012 tak przepraszam nie zauwazylam opisu,a co ztym maslem?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 19 czerwca 2012 mysz204 zerknelam teraz, ze w opisie napisalam, ze nastepnego dnia sa chrupiace, skoro tak napisalam, to znaczy, ze tak bylo. Wszystki zamieszczone przepisy sa przeze mnie testowane i pisze to co obserwuje :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 19 czerwca 2012 a i czy maslo roslinne czy smietankowe???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 19 czerwca 2012 i naprawde sa chrupiace nawet po paru godzinach??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patrusia84 17 stycznia 2012 Doskonałe!!! Zrobiłam wczoraj - niebo w gębie. Polecam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nela1507 07 stycznia 2012 SUPER GOFRY !!! Przetestowane, polecam każdemu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 27 maja 2011 Przepis wypróbowałam, gofry bardzo dobre;-) najedliśmy się tak, że aż za bardzo ;-D Moc gofrownicy mam - mysle wystarczającą jak na potrzeby moje - 1000W - ale gofrownica sie przy okazji troszkę zepsuła;D przycisk zamykający obie pokrywy wystrzelił;D ;D - teraz męzczyzni myslą, jak mi to naprawic;D - bo na gofry chęć mamy znowu...
A w temacie "trzymania gofrów w pozycji pionowej" - ja wymyslilam na szybko taki patent, ze wkładałam je pomiędzy druciki z grillownicy z mikrofalówki;-)) w sam raz pasują;-)) i mogły troszkę odparowac w pionie;-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń