Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-05-2008
Super danie na rodzinny podwieczorek.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Na patelni rozgrzać 1 1/2 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Położyć na patelni kurczaka, posiekany czosnek, dodać sól i pieprz i przypiec w piekarniku aż skórka kurczaka stanie się brązowa. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować ziemniaki, odcedzić i odstawić. Jeśli ziemniaki są duże, przeciąć na połowę tak aby powstały w miarę identyczne kawałki. Zdjąć kurczaka z ognia i skropić do sokiem z limonki, dokładnie wymieszać. Posypać kurczaka oregano. Kurczaka, ziemniaki, pokrojone pomidory przełożyć do naczynia. Całość skropić oliwą z oliwek. Całość zapiekać ok 25 minut, podawać ciepłe.