Do góry

Desery Przepis na:

Chrupiący makaron z musem miętowo-czekoladowym

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 24.04.2009

Odsłon: 2853

Ciekawy wygląd i wyśmienite połączenie mięty i czekolady jest gwarancją sukcesu. Chrupiący makaron zachwyci wszystkich gości.

Składniki

  • płaty lazagne, 8
  • olej do głębokiego smażenia
  • likier miętowy, kieliszek
  • mielony ser, 15 dag
  • śmietanka 30%, szklanka
  • siekana mieta, 1 łyżeczka
  • listki mięty, do dekoracji
  • cukier puder, czubata łyżka
  • śmietan- fiks, 1 torebka
  • ciemna czekolada, 1/2 tabliczki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Platy lazagne ugotować al dente w osolonym wrzątku, schłodzić, osuszyć, obkroić aby powstał kwadrat. Rozgrzać olej, w metalowej, natłuszczonej chochli umieścić płat lazagne i przycisnąć zaokrągloną trzepaczką aby nadać kształt koszyczka.

  2. Do średnio rozgrzanego oleju ostrożnie włożyć chochle z makaronem i przytrzymującą go trzepaczką. Smażyć do zrumienienia, po czym wyjąć i wyłożyć na ręczniki papierowe, schłodzić.

  3. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiksem, połączyć z mielonym serem, likierem miętowym, tartą czekoladą i posiekaną miętą. Mus nakładać do koszyczków, dekorować listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń