Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrzan wielkanocny Pani Wandzi

Przekąski

Autor: sws111

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 27.03.2010

Odsłon: 3090

można go przechowyać w lodówce do 1 tygodnia poniważ jest gotowany - nie ma obawy, że zaszkodzą nam jajka (salmonella) przepis jest łatwy a wykonanie nieskomplikowane

Składniki

  • tarty chrzan -- gotowy, ze sklepu, 1 szklanka (słoik 250 ml)
  • kwasna smietana 18%, 1 szklanka
  • jajka surowe, 2 sztuki
  • cukier, 1 łyzka stolowa
  • sół, 1/2 (połowa)ł yżeczki
  • ocet 10%, 2,5 - 3 łyżki stołowe
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śmietanę w rondelku wymieszać z jajami, dodać sól, cukier i ocet, Postawić na wolnym ogniu. od czasu do czasu zamieszać.

  2. Gdy masa zacznie gęstnieć - dodać chjrzan, dokladnie wymieszać.

  3. Gotowac jeszcze (mieszając) około 10 minut.

  4. Zdjąć z kuchni, Gdzy chrzan ostygnie - przełożyć go do sloików (np. po chrzanie lub dżemie) zamknąc wieczkiem. przechowywac w lodówce,

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Manuela73 02 kwietnia 2010 Doskonały przepis! Zrobiłam na Święta i bardzo nam smakuje! Pozdrawiam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 27 marca 2010 Dodałam do ulubionych i na święta zrobię;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sws111 27 marca 2010 Przygotowuje ten chrzan od kilkunastu lat - czyli od kiedy dostałam ten przepis od Pani Wandzi K. (serdecznie pozdrawiam i dziekuję raz jeszcze) - chwalą go domownicy i goście, a zdjęcia nigdy nie udało się zrobic, bo gdzy sobie o tym przypominamy, to po chrzanie zostają tylko wspomnienia. SWS111

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń