Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka amoniaczki

Desery

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1411

Dodano: 24.11.2009

Odsłon: 15720

Pyszne, kruche ciasteczka i choć przy pieczeniu nie pachną zbyt pięknie, amoniaku zupełnie nie czuć w gotowych ciasteczkach. Przepis - Babcia, ciasto - mama, wycinanie i dekorowanie - Syn. Rodzinny interes na deszczowy dzień. :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wymieszać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, dodać tłuszcze, wysiekać razem.

  2. 1 jajko, 2 żółtka, mleko i sodę dokładnie rozbełtać lub zmiksować - dodać do mąki z tłuszczem. Wyrobić gładkie, plastyczne ciasto - jeśli będzie za twarde, dodać mleka. Chłodzić ok. pół godziny w lodówce.

  3. Ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, maczać w rozmąconym białku i cukrze. Piec 10 minut w 150 stopniach, termoobieg.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

glazter2007 12 listopada 2011 Smak babcinych ciastek z dzieciństwa , pieczonych zwykle przy okazji świąt .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kajsza 12 października 2011 Pamiętam z dzieciństwa. Smród niesamowity! A smak ciastek - niezapomniany :) Przepyszne. Tylko kruszliwe ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 25 listopada 2009 Uwielbiam amoniaczki. Dzięki za przepis. Na pewno kiedyś je wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Floetka 24 listopada 2009 Amoniak spożywczy :] do kupienia w hipermarketach.Nikt Ci nie każe okradać pobliskiego laboratorium.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Katarinka 24 listopada 2009 Hmnn amoniak? Cos trudno mi się do tego przekonać...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń