Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka brownie, czyli niewielkie, lekki i bardzo pyszne słodkie co nieco.
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 118
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 384
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 411
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 118
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 384
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 411
Składniki
Margarynę rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać dalej na średnim ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i olejek waniliowy. Następnie ciągle miksując dodawać stopniowo chłodną masę czekoladową. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodawać stopniowo do ciasta ciągle miksując. Tak przygotowane ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Wyjąć ciasto z lodówki (ciasto powinno być bardzo twarde). Za pomocą łyżeczki do herbaty nabierać ciasto, a następnie w dłoniach formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Połowę ciasteczek obtoczyć w cukrze pudrze, a drugą połowę pozostawić naturalną. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec 12 minut w temperaturze 165ºC (podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają). Po wyjęciu ciasteczek z piekarnika ostudzić je na kratce. Rada: Podczas pieczenia ciasteczek partiami najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej zmięknie, tym podczas pieczenia ciastka się mocniej rozpłyną i nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie ‚mokrego’. Nie należy także przekraczać zalecanego czasu pieczenia, ponieważ ciasteczka staną się twarde.