Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Brownies

Desery

Autor: Magdalenka

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 20

Dodano: 27.05.2009

Odsłon: 875

pyszne ;)

Składniki

  • gorzka czekolada, 10 dag
  • masło lub margaryna, 10 dag
  • łuskane orzechy włoskie, 8 dag
  • cukier, 25 dag
  • żółtka, 3
  • cukier waniliowy, 1
  • mąka, 15 dag
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gorzką czekoladę rozdrobnić na małe kawałki. W garnku lub większym rondlu stopić tłuszcz i czekoladę na dużym ogniu. Naczynie odstawić w ciepłe miejsce. Oddzielić żółtka od białek i roztrzepać w małej misce. Orzechy włoskie grubo posiekać. Orzechy nie będą podskakiwały podczas siekania, jeśli deska będzie lekko oprószona cukrem. Do masy czekoladowej dodać cukier waniliowy, cukier, roztrzepane żółtka, mąkę, szczyptę soli oraz posiekane orzechy. Masę dokładnie wymieszać. Dno blachy do pieczenia wyłożyć pargaminem, a boki aluminiową folią. Wypełnić przygotowaną blachę ciastem, dokładnie rozprowadzając masę po całej powierzchni. Piekarnik rozgrzać do temp. 175°C. Wstawić blachę z ciastem. Piec ok. 15-20 min. Ciasto ostrożnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w chłodnym miejscu. Po ostygnięciu pokroić w blasze na porcje i delikatnie przełożyć na talerz, zwracając uwagę, by resztki folii lub papieru nie przylegały do ciasta. Brownies można oprószyć cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Ciastka doskonale komponują się z lodami o smaku waniliowym. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ulunia1986 19 lipca 2010 robiłam wyszlo pyszne :) tylko do srodka dodałam jeszcze kawaleczki czekolady w tym przypadku kinder o tylko taka byla Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń