Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne ciasteczka o cudownym korzennym aromacie, z dodatkiem nutki rumowej. Do tego każde ciasteczko ma na sobie chrupiący dodatek w postaci ziaren słonecznika i orzechów.
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2053
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 306
Polecam.
Odsłon: 1965
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 695
Pyszna babka na oleju która zawsze się udaje.
Odsłon: 2053
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 306
Polecam.
Odsłon: 1965
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 695
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, 1 jajko, 2 żółtka i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, 1 opakowanie przyprawy korzennej, kakao i mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie do suchych składników dodajemy ubitą masę z jajek, masła i cukru, aromat rumowy i zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na około 10 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty za pomocą foremki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkami wymieszanymi z cukrem pudrem, a następnie wciskamy w nie słonecznik i orzeszki ziemne*. * możemy użyć także innych orzechów np. nerkowca, włoskich lub pekan. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.
Życzę smacznego! :)