Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 30-09-2016
bardzo kruche i maślane ciasteczka idealne do kawy czy mleka.
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 132
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 268
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1777
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 283
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 132
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 268
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1777
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 283
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Żółtka należy przetrzeć przez sitko. Podziel ciasto na części. Zostaw jedną część na stolnicy, a pozostałe ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Przed rozwałkowaniem ciasta podsyp sporo mąki, bo ciasto będzie się kleić. Pamiętaj, że ciasto nie zawiera proszku do pieczenia dlatego należy je rozwałkować na grubość około 3-4mm. Wycinaj kształty i przenoś je podważając lekko nożem. Ciasto nadaje się do tradycyjnych ciasteczek maślanych maszynkowych. Ciastka maślane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 8 min. Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie ( może Ci się wydawać, że są nieupieczone ale nic z tych rzeczy) , po chwili twardnieją.