Do góry

Desery Przepis na:

ciasteczka pienione Ewy Wachowicz

Desery

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 689 Ocena: 14612

Dodano: 21.09.2013

Odsłon: 7898

w moich stronach nazywamy je Rozetki lub Gwiazdki, pyszne kruche i maślane, ciasto nie wymaga zagniatania, robi się je szybko i całkiem przyjemnie :)

Składniki

  • 250 gram miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 350 gram mąki pszennej
  • 130 gram cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
  • 75 ml letniego mleka
  • około 0,5 słoiczka dżemu lub marmolady (dałam zwykłą wieloowocową)
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy, nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jaju, mleko i ekstrakt (aromat), ucieramy cały czas, następnie dodajemy stopniowo mąkę.

    Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, na blachę wyłożona papierem do pieczenia wyciskamy ciasteczka w kształcie rozetek. Na górę czubkiem noża nakładamy kapkę dżemu lub marmolady.

    Ciasteczka wyciskałam tą oto tylką :

  2. Piekłam w termoobiegu na trzecim poziomie od góry w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
    W funkcji grzania góra - dół zauważyłam, że za bardzo przypiekają się od spodu.

    Z tej porcji zarobu wyszło mi 3 blachy ciasteczek (cała masa).

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń