Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawie jak pieguski
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 323
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 114
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 323
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 114
Składniki
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Łączymy z masą jajeczną i powoli dolewamy roztopiony i przestudzony tłuszcz. Dokładnie mieszamy
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy płatki ( odmierzając je w miarce nie uciskamy ich, bo potem będzie trudno oblepić je wszystkie ciastem ), słonecznik, pokruszoną czekoladę, żurawinę i drobno pokruszone orzechy
Wszystko razem mieszamy, najlepiej ręką, a następnie z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy je na okrągłe placuszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciasteczkami zostawiamy niewielkie odstępy
Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy na blaszce
Dodatkowe informacje znajdziecie na moim blogu. Link poniżej