Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczkowe kręciołki kawowo-kakaowe

Desery

Autor: eloonia

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 53

Dodano: 05.01.2010

Odsłon: 13030

Kawowe, słodkie, pyszne, łatwe ;)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wsyp mąkę przesianą, proszek do pieczenia, cukier- waniliowy też, wymieszaj.

  2. Dodaj pół kostki margaryny. Ja albo kroję albo "ręcznie" dzielę na kawałeczki i rzucam na suche. Potem wyrobić razem. Można też oczywiście posłużyć się wynalazkami techniki ale chyba ręcznie szybciej biorąc pod uwagę czas mycia wszelakich cudów.

  3. Dodać jajo i maślankę/jogurt. Wyrobić lekko i odłożyć do drugiej miski połowę. To co zostało w pierwszej misce wyrobić do końca na jednolite ciacho. A do drugiej dodać kakao i kawę (rozpuszczalną oczywiście) i wyrobić także. Masy powinny być raczej zwięzłe bo będziemy wałkować. Ewentualnie podsypać mąki.

  4. Rozwałkować jedno i drugie na podobne wymiary. Grubość 0,5 cm - około jasne bo nikt nie będzie latał z linijką albo co gorsza suwmiarką ;) Na jasne ciacho położyć ciemne i zrolować razem. Pilnować żeby się jedno z drugim skleiło pomagając sobie w razie potrzeby wodą.

  5. Można już kroić ciacha ale ja zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika by stwardniało. Przygotowywuję sobie blaszki, nastawiam piekarnik na jakieś 180 stopni. Jak zmrozi się trochę kroję na plasterki o grubości ponad 1 cm. Z cienkie mogą być za suche po upieczeniu. Chyba że ktoś lubi ;)

  6. Rozkładać na blaszce i piec 15-20 min, choć wiem z doświadczenia że różne piekarniki różnie reagują więc OGLĄDAĆ jak się rumienią. Chrupać z kawą lub bez, tylko poczekać aż ostygną ŁASUCHY :D:D:D:D:D:D:D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eloonia 13 maja 2010 Powiem tam. Ja zawsze ciasta z grupy kruchopodobne robię z maślanką lub jogurtem, z racji mniej kalorycznej. Ale pamiętam ze moja babcia robiła kruche ze śmietaną i miała ciasteczka "mniej miękkie". No na pewno bardziej chrupiące. Więc może coś w tym jest....
Zresztą według reguły im więcej tłuszczu na ilość mąki tym ciasto bardziej kruche (na półkruche proporcjonalnie jest tłuszczu mniej) miałoby to sens bo jogurt czy maślanka na pewno mniej tłuste niż śmietana ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kreska 13 stycznia 2010 właśnie szukałam przepisu na niezbyt pracochłonne ciastka bo syn buczy od wczoraj i chyba znalazłam :) dodam do ulubionych po tej ilości komentarzy zanim sama zrobię;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 12 stycznia 2010 To cieszę się choć chyba nie aż takie pyszne jak ten okruszek na zdjęciu :D:D:D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iza7610 11 stycznia 2010 ciasteczka są pyszne wczoraj robiłam ,zjedzone do ostatniego okruszka

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

reszeczka 10 stycznia 2010 fotka super, przepis prosty i tradycyjny, napewno wyprobuje i dodaje do ulubionych

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 09 stycznia 2010 No o tym nie pomyślałam :) Trzeba spróbować, jakieś POMYSŁY co do smaku powidełek???? Żeby się nie gryzły z kawą. Ostatecznie można nie dodać kawy i zostać przy kakao i wtedy powidełka ale też jakie?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

casia81 08 stycznia 2010 mysle, ze miedzy ciasta mozna polozyc troszke jakiegos powidelka na z czekolada dla urozmaicenia :-), piekne zdjecie :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eloonia 06 stycznia 2010 Masło, pewnie :D Mam nadzieję ze będą smakować ;')

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń