Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka amerykany

Przepis dnia 2010-05-04
Desery

Autor: edytek

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 524

Dodano: 03.05.2010

Odsłon: 47361

Słodkie i miękkie ciastka, proste w przygotowaniu. Przepis zaczerpnięty ze strony "mojewypieki". Z porcji wychodzi ok. 15 szt.

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • mleko, 1 szkl
  • margaryna, 12 dag
  • cukier, 3/4 szkl
  • amoniak, 2 łyżeczki
  • jajka, 3 szt.
  • woda, 8 łyżek
  • sok z cytryny
  • cukier puder, 3 szkl.
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuścić, ostudzić. Jajka utrzeć z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak, na końcu osudzoną margarynę. Razem utrzeć. Nakładać na wysmarowaną tłuszczem blachem ok. 2 łyżki ciasta. Robić duże odstępy, bo ciastka mocno rosną. Piec ok. 15 min w temp. 160 st. (aż się zarumienią). Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z gorącą wodą i sokiem z cytyny. Gęstość lukru regulować ilością wody i soku. Wystudzone ciastka smarować lukrem po płaskiej stronie ciastek.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

FuFi 01 czerwca 2012 Wyszly mi calkiem calkiem, moze nie takie duze i pulchne, ale jednak ;] czuc jednak amoniak

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amelia1204 28 stycznia 2011 Ja robiąc amerykany nie topiłam margaryny tylko ucierałam ją z cukrem, a amoniak zalewałam odrobiną gorącej wody- i wtedy dodawałam do ciasta- trzeba uważać bo zpach amoniaku gryzie w nos. Może dlatego moje amerykany są dużo wyższe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 14 września 2010 zrobiłam te amerykanki ale mi nie wyrosły, sa płaskie, nie tak jak te z cukierni - takie grube i mięciutkie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 21 maja 2010 Ja nie miałam problemu ze znalezieniem go w sklepie, choć nie w każdym pewnie jest.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ojoolka 21 maja 2010 Pewnie zadam głupie pytanie ale do tej pory nic nie robiłam na amoniaku. Gdzie można go kupić? Pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 11 maja 2010 To prawda, z nakładaniem ciasta trzeba uważać, bo ogromnie rośnie w trakcie pieczenia. Coś o tym wiem , bo niektóre naprawdę giganty urosły :) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ussia99 11 maja 2010 upiekłam i spróbowałam są pyszne!!! tylko że ja oblałam je polewą czekoladową (nie chciało mi się robić lukru;) i popełniłam jedna gafę nakładałam je dużą łyżką i wyszły strasznie wielkie, nie które tez się posklejały ale i tak mimo wszystko były pyszne:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasia_p 06 maja 2010 to ja spróbuję zrobić z proszkiem do pieczenia i napiszę jak wyszło ;)

ale ciasteczka na zdjęciu wygladają smakowicie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 05 maja 2010 Nie próbowałam robić inaczej, można zaryzykować i dać proszek do pieczenia, ale czy będą takie same to nie gwarantuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń