Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka kruche

Desery

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 751

Dodano: 03.03.2013

Odsłon: 41760

Są bardzo kruche i proste w wykonaniu polecam

Składniki

  • mąka tortowa, 60 dkg
  • masło, 2 szt (200g 1 szt)
  • jajka, 2 szt
  • cukier puder, 20 dkg
  • cukier waniliowy, 2 szt
  • marmolada
  • 1 białko
  • cukier perlisty
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mąkę przesiac do miski ,dodac cukier puder i waniliowy , zimne masła, jajka .zagnieśc ciasto ma byc bardzo elastyczne zawinąc w folię i do lodówki na conajmniej 1 godzinę lubzarobic na noc włozyc do lodówki i piec na drugi dzień (polecam tą wersję próbowałam i sa bardziej miekkie zaraz po upieczeniu)

  2. shcłodzone ciasto rozwałkowac i wykrawac na przemian całe kółka i z dziurką. Ciastka z dziurką smarujemy białkiem i posypujemy cukrem perlistym , nastepnie na posmarowaną tłuszczem blaszkę i do gorącego piekarnika na ok 10-15 min 180 stopni az sie lekko zarumienią.Gotowe ciastka smarowac marmoladą .

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolerancja 16 kwietnia 2013 Ancra to jest twoje zdanie ale żeby wyciągac wnioski trzeba najpierw spróbowac , jak widac na zdjeciu wyszły , najpierw spróbuj a potem zniechęcaj do pieczenia .

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ancra 15 kwietnia 2013 mimo zapewnien ja takze uwazam, że iloć masła jest powalająca. Powoduje,ze po wycieciu ciasteczek bardzo trudno bedzie przelozyc je na blaszke, ciasto bedzie sie "mazac", bo jest za tłuste, a po upieczeniu - bedzie sie kruszyc. Z jednym sie zgodze - musza byc exstra maslane:) wybacz - ja nie bede ryzykowac, nie upieke ich, szkoda mi tak olbrzymiej ilosci masla:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 05 marca 2013 Kruszynka59 zapewniam cię że masła jest odpowiednia ilośc 2 kostki po 200 gram spróbuj je upiec sa naprawdę pyszne ,są miękkie od razu po upieczeniu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 05 marca 2013 Bardzo dużo masła...Na pewno są przepyszne:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kruszynka59 05 marca 2013 Z tym masłem to chyba przesada, na 600 g maki, 500 g masła? Nawet gdyby przyjąć 1 opakowanie pasła 200g to i tak stosunek tłuszczu do maki jest zachwiany. Czy jest ktoś, kto próbował ten przepis wykonać?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń