Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka lane

Desery

Autor: kamila19851

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 96

Dodano: 24.02.2013

Odsłon: 6831

szybkie ciasteczka o nietypowym kształcie

Składniki

  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • zsidłe mleko / kefir, 1 szklanka
  • cukier, 2 łyżki
  • jajka, 2 sztuki
  • sól, szczypta
  • woda, opcjonalnie- jeśli ciasto jest zbyt gęste
  • tłuszcz, do smażenia
  • cukier puder, do posypania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, mleko, cukier, jajka i sól miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt gęste, dodajemy trochę wody, jeśli zbyt rzadkie - dosypujemy mąki.

  2. Tłuszcz rozgrzewamy. To czy jest już odpowiednio gorący sprawdzamy wrzucając mały kawałeczek ciasta. po jego wrzuceniu olej powinien wrzeć.

  3. Ciasto nabieramy na łyżkę i z niej lejemy bezpośrednio do oleju tworząc różne kształty. Gdy z jednej strony ciasteczka się zezłocą, przewracamy na drugą i smażymy tak długo, aż i ona będzie złocista.

  4. Po wyciągnięciu układamy je na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  5. Gdy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 24 lutego 2013 Ciekawe , to takie lane jakby faworki - fajnie , że szybkie do zrobienia - koniecznie do spróbowania :)))5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń