Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka owsiane

Desery

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 14.03.2009

Odsłon: 26160

Pycha z mlekiem i jako przekąska do porannej kawy w pracy:) Zdrowe i słodziutkie:)

Składniki

  • 500 gram płatków owsianych
  • 250 gram cukru
  • 125 gram masła
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 10 kropelek olejku migdałowego
  • garść rodzynek
  • garść orzechów
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło roztopić, przestudzić. Następnie wszystkie składniki połączyć ze sobą i z powstałej masy formować ciacha. Piec w 180 stopniach aż będą złociste i rumiane.

  2. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jowita 03 sierpnia 2015 od lat piekę te ciastka i mogę powtórzyć to co 6 lat temu napisałam. Są pyszne, na stałe zagościły w moim domu ale nie tylko. Próbowałam różne przepisy ale ten w swojej prostocie, smaku jest najlepszy.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aldonitka 24 lutego 2012 Witam! też jestem fanką ciasteczek owsianych. Z tym że mój przepis jest nieco inny, bardziej pracochłonny, bo płatki prażę na patelni, margarynę ucieram z cukrem na puch, oddzielam żółtka od białek, dodaję pianę, piekę 6-7 blach, bo ciastka - wiadomo, zajmują małą powierzchnię...Ale efekt jest też warty zachodu. Jest w nich mały fenomen, bo wszystkim, nawet zagorzałym przeciwnikom muesli, płatków, otrąb czy w ogóle słodyczy, bardzo, bardzo smakują i...niestety zawsze jest mało:) Na szczęście ja robię je w sporej ilości ok. 650 g suchych składników, to wychodzi mi duże pudełko (moje są na ogół drobne o śr. ok. 2,5-4 cm). Tez uwielbiam je do wszystkiego: na śniadanie do kawy, po południu do herbaty, a wieczorem nawet do piwa! Pokruszone wsypuję do mleka, czy jogurtu i mam najsmaczniejsze autorskie śniadanko. Nazywam je magicznymi, bo tyle ile razy je robię, mimo że z tego samego przepisu, to wychodzą inne, niepowtarzalne. Ale chętnie wypróbuję i ten przepis, sprawdzimy, które lepsze :) Pozdrawiam i smaczności zdrowotności!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 01 listopada 2010 Mysle, ze 20-25, to tez zalezy jakiej wielkosci ciastka uformujesz:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda69 01 maja 2010 Ciasteczka pyszne i szybko się je robi. Super przepis :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 08 czerwca 2009 Jowitko, ubawiłam się czytając Twój wpis:) Pozdrawiam również.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 08 czerwca 2009 no tak, że te ciastka wszystkim smakują to już wiedziałam, ale ostatnio miałam podejrzenia a w ten weekend to się potwierdziło. Te ciastka są lubiane też przez moje zwierzaki. Ostatnim razem podejrzewałam, że moja kotka ukradła ciastko i je wrąbała. Ale w sobotę pojechałam na 2 godz. na zakupy a w tym czasie w domu został kot i pies. Musiały współpracować, bo zniknęły co najmniej 2 ciastka i znalazłam okruchy na dywanie, ulubione miejsce do jedzenia mojego psa. A że ze stołu pies sam by nie ściągnął ciastka, to musiała jej zdjąć moja kotka. A obie się lubią i pies czasami pozwala jej jeść ze swojej miski. Resztę musiałam schować do szafki, bo chciałam czymś słodkim w niedzielę poczęstować gości . Zawsze mnie zdumiewa prostota tych ciastek i szybkość z jaką są zjadane. Pozdrawiam. Jowita

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

schakira 02 czerwca 2009 Gratuluję, to najlepsze "zdrowe" ciasteczka jakie jadłam, jeśli to Twój autorski przepis to jestem pełna podziwu dla umiejętności łączenia przyjemnego z pożytecznym'. Ja też troszkę pozmieniałam w oryginale, dałam szklankę cukru , a płatki migdałowe (brak) zastąpiłam pestkami dyni, kiedy indziej znowu ziarnem słonecznika i powiem szczerze są pyszne w każdej wersji, jest tylko jeden problem: za szybko znikają:))) ~~ dzięki wielkie za przepis~~oby więcej takich~~pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 18 maja 2009 Jowito,te pochlebne słowa są jak miód na moje serce hihi Dzięki:) Muszę Ci powiedzieć, że te ciastka to rzeczywiście jest przebój i nawet jakby ich upiekła całą stertę, to i tak znikną w mgnieniu oka:) I masz racje, nawet jak się lekko zmodyfikuje składniki, to i tak wychodzą pycha. A ciastka z płatkami kukurydzianymi też uwielbiam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 18 maja 2009 a ja robię z płatków błyskawicznych, nawet nie pomyśląłam o zwykłych. A ostatnio zamiast garści rodzynek dałam 200 gram, 300 gram płatków migdałowych, 200 gram orzechów laskowych i ..... też wyszły. A jakie dobre, dałam trochę mniej cukru, bo dużo bakali i jest to REWELACJA. Co rusz komuś wciskam ten przepis. A jak nie miałam płatków owsianych to dałam trochę i kukurydzianych i trochę jęczmiennych i tak błyskawicznie znikają. I muszę przyznać, że jest to moje najlepsze odkrycie na smakerze. Gratulacje. Szczerze oddana fanka

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń