Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka z maszynki to przepyszne ciasteczka na święta, trzymane w słoju zachowują bardzo długo swoją kruchość. Wykonane wg. przepisu mojej mamy w dodatku do ich wykonania dostałem poniekąd już antyczną maszynkę.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 70
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 192
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 86
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 76
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 70
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 192
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 86
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 76
Składniki
Mieszam ze sobą mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Z wymieszanych składników robię formę krateru do którego wlewam roztopioną margarynę ( margarynę roztapiam powoli i na bardzo małym ogniu ). Z całości zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dolewam po trochu mleka do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę dzielę na 3 części, jedną zostawiam naturalną , do drugiej dodaję mak, do trzeciej kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę w lodówce przez ok 1h. Teraz zostało już tylko zamontować maszynkę z przystawką do ciastek i wyciskam. Piekę przez ok 10-12 minut w 180oC. Zdjęcia z kolejnych etapów przygotowania do zobaczenia na : http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/12/ciastka-z-maszynki.html