Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Bajka

Desery

Autor: Befado

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 212

Dodano: 06.01.2017

Odsłon: 1046

Pyszna ciasto z masą i galaretkami.

Składniki

  • Biszkopt ciemny
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl.cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Biszkopt jasny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 1,5 szkl.mleka
  • 1/2 kieliszka alkoholu
  • galaretka agrestowa
  • galaretka wiśniowa
  • 1,5 kostki masła
  • 1 budyń waniliowy
  • garść migdałów krojonych
  • 1 szkl.cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt ciemny;
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy przesianą mąkę z kakao,proszkiem do pieczenia dolewamy olej.
    Ciasto delikatnie mieszamy wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy 30 minut.
    Upieczony zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

  2. Z biszkoptem jasnym postępujemy tak samo jak z biszkoptem ciemnym.

  3. Przygotowanie kremu;
    Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzącej wody,każdą w innym garnuszku,studzimy i kroimy w kostkę.
    Gotujemy 1 szklankę mleka,w pozostałym mleku mieszamy budyń dolewamy do gotującego się mleka,mieszamy budyń i gotujemy 3 minuty,studzimy.
    Masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu dolewamy alkohol.
    Masę ucieramy na puszysty krem mieszamy z galaretkami.

  4. Biszkopt ciemny przekrawamy na pół smarujemy połową kremu dajemy biszkopt jasny ,krem i biszkopt ciemny wierzch smarujemy kremem i posypujemy krojonymi migdałami.
    Ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń