Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Balowe

Desery

Autor: Gabi16

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 766

Dodano: 01.03.2009

Odsłon: 43506

BARDZO DOBRE CIASTO

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej.
  • ŚMIETANA:
  • 1/2 l śmietany 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 opakowania Śmietan-fix.
  • Dodatki:
  • 1 paczka krakersów,
  • 3 paczki herbatników,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 mleko skondensowane słodzone w puszce.
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć, upiec biszkopt w temp. 160-180 st. C przez 30 min.

  2. Masa budyniowa: Zagotować 1,5 szkl. mleka, a w pozostałym rozrobić mąkę, cukier i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ciągle mieszając. Po wystudzeniu utrzeć go z margaryną.

  3. Śmietana: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać Śmetan-fix. Mleko skondensowane słodzone wstawić w puszce do garnka z wodą i gotować 3 godz.

  4. Warstwy ciasta: Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej herbatniki, następnie rozsmarować zimny karmel (mleko skondensowane) i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć ubitą śmietanę, całość posypać startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 01 września 2013 Proponuje dodac warstwe dzemu z czarnej pozeczki ja tak robie i ciasto jest mniej slodkie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiliczynka 07 maja 2013 Ja wierzch posypuję płatkami migdałowymi i kawą mieloną :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiliczynka 07 maja 2013 Ciasto pyszne, często je robię, siostra zamiast "krówki" dodaje Nutellę ( lub podróbkę ) i jest równie pyszne, ale ma inny smak. Polecam wypróbować ;)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 30 stycznia 2010 a do budyniu nie powinna być mąka ziemniaczana?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

miczki3 08 maja 2009 Właśnie jem ciasto i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że pyszne, ja dodałam zamiast krakersów, TUC tuc z LU , a na śmietanę dałam pałeczki czekoladowe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 17 marca 2009 BARDZO BYM CHCIAŁA WIEDZIEĆ JAKIE KRAKERSY DODAJESZ
NAPISZ MI PROSZE BO CHCIAŁABYM UPIEC.
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń