Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli jak zutylizować przejrzałe banany. Ciasto banalnie proste w wykonaniu i całkiem ekonomiczne pod względem składników. Zapraszam do przeglądania Mojego Wirtualnego Zeszytu Smaków: grunttoprzepis.blogspot.com
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 16
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 28
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 85
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 282
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 16
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 28
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 85
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 282
Składniki
Banany rozgnieść widelcem w oddzielnym naczyniu na papkę. Jaja ubić mikserem w misce z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (cukry dodawać stopniowo). Wymieszać w oddzielnym naczyniu pozostałe składniki sypkie (mąkę, proszek i sodę). Do jaj dodać pokrojoną w małe kawałki miękką margarynę i zmiksować do jednolitej masy. Stopniowo dosypywać wymieszaną mąkę, nadal miksując. Na końcu dodać rozgniecione banany oraz rodzynki i zmiksować do połączenia składników.
Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciasto ma tendencję do przypiekania się, stąd trzeba wnikliwie pilnować czasu pieczenia. Lekko przestudzone ciasto wyjąć z formy razem z papierem do pieczenia i studzić dalej na metalowej kratce, aby równomiernie się odparowało.
Z uwagi na na dodatek bananów, ciasto charakteryzuje się ciemną, lekko przypieczoną skórką, choć sam jego smak nic na tym nie traci. Ale ze względów estetycznych najlepiej ciasto oblać polewą czekoladową. Przepis na idealną polewę w moich przepisach na Smakerze, lub tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/idealna-polewa-czekoladowa-do-ciast.html