Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Cappuccino

Desery

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2842

Dodano: 06.03.2013

Odsłon: 100455

Ciasto z przepisu siostry Anastazji. Byc może nie wszyscy je znają. Pyszna masa cappuccino w zestawieniu z kokosem i biszkoptem kakaowym to idealne połączenie. Polecam!

Składniki

  • Składniki na blaszkę 23x33cm:
  • na biszkopt:
  • 8 jajek
  • szklanka cukru
  • 160g mąki
  • 40g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na ciasto kokosowe:
  • 200g kokosu
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • NA MASĘ:
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 250g margaryny
  • 30g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • kostka margaryny (250g)
  • cukier 1 szklanka
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 2-3 łyżki kokosu do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo i na przemian dodajemy cukier i żółtka. Na końcu dodajemy suche składniki i lekko mieszamy . Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 160-180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na 2 blaty.

  2. Ciasto kokosowe: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy do połączenia składników. Wsypujemy kokos oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i obsypujemy bułą tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach.

  3. Masa: pół szklanki mleka, cukier, cukier z wanilią, budyń, mąkę oraz żotka miksujemy razem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy zmiksowane składniki i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń oraz proszek cappuccino.

  4. Polewa: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do połączenia składnikow.

  5. Pierwszy biszkopt smarujemy połową masy, na masie układamy ciasto kokosowe. Następnie druga część masy i drugi blat biszkoptu. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy wiorkami.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiah1 23 kwietnia Ciasto pyszne, przepis dokładnie podany, polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paskudna2206 09 listopada 2013 ciasta Siostry Anastazji są pyszne:)))korzystam z jej przepisów kilka lat:))polecam bo każdemu się udają:))to ciasto jest pyszne:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aniazmuda17 28 sierpnia 2013 ciasto pyszne i jedno z niewielu które mi wyszło :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

keja 25 marca 2013 Nawet patrzeć nie można .... ślinka leci :) Zrobię na święta :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 09 marca 2013 Po prostu brak słów. Piekny placuszek.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 08 marca 2013 Każdy pretekst jest dobry na coś słodkiego :) Cieszę się, ze smakowało. Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

druszczyk 08 marca 2013 uwielbiam to ciasto, najlepsze jest na drugi dzień :) ja zamiast czekolady z kokosem wierzch smaruję cienko kremem i posypuję cappuccino

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 08 marca 2013 hejka
Ciacho pycha juz wczoraj zrobilam po 23.00jak tylko zobaczylam przepis , hihiiii łasuchy tak mają , a Dzien Kobiet to dobry pretekst ..Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń