Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cappucino

Desery

Autor: irma

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 5180

Dodano: 04.12.2009

Odsłon: 104529

Ciasto jest niesamowicie smacznei bardzo eleganckie. Wymaga nieco pracy, ale za to jaki efekt!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka . Mąkę wymieszać z pr. do pieczenia, cukrem wanilinowym, kakao i delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Ciasto wlać na dużą blachę wyłożoną pwergaminem i piec 30 minut w tem.180st.C. Po upieczeniu odkleić papier od ciastat i włożyć biszkopt do blachy. Wystudzony nasączyć ponczem całą ilością /nie bać się, że za dużo/.

  2. MASA BUDYNIOWA: ugotować budynie na mleku, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli budyń. Wyłożyć na nasączony biszkopt iwstawic do lodówki.

  3. MASA KAWOWA: w zagotowanym mleku rozpuścić kawę, schłodzić w lodówce, wsypać Śnieżkę i ubić. Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklance ciepłej wody, wlać do pianki i wymieszać. Wyłożyć na masę budyniową i szybciutko włożyć do lodówki.

  4. PONCZ: wodę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i wsypać kawę. Po ostudzeniu dodać spirytus. Nasączyć biszkopt.

  5. MOJE RADY: w pierwszej kolejności przygotowuję wszystko co ma wystygnąć, czyli piekę biszkopt, gotuję budyń na masę budyniową, rozpuszczam kawę w gorącym mleku na masę kawową i gotuję poncz. Bardzo ułatwia to i przyspiesza wykonanie następnych czynności.

  6. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (80)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 30 stycznia 2013 ja też zamiast Śnieżki dałam 36%, ciasto jest absolutnie cudowne i wg 5 5 punktów to stanowczo za mało dla niego ! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 04 września 2012 Robiłam ciasto w/g Twojego przepisu w ubiegłą sobotę, tylko zamiast śmietany "Śnieżka" ubiłam 36 % śmietanę tortową.Ciasto bardzo smakowało gościom, jest godne polecenia!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MartaAnna93 12 listopada 2011 Ciasto męczące ale smaczne ;))

Ja dodałam nadprogramowo do ponczu troche aromatu rumowego, pycha ;D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MartaAnna93 12 listopada 2011 Ciasto męczące ale smaczne ;))
Ja dodałam nadprogramowo do ponczu troche aromatu rumowego, pycha ;D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Asiula21332 17 września 2011 Ciasto czaso chlonne ale PYSZNE!!!!!!Naprawde POLECAM!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Asiula21332 17 września 2011 Ciasto czaso chlonne ale PYSZNE!!!!!!Naprawde polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

majka1991 17 lipca 2011 kurde no nie wiem, wszystko robiłam jak mówisz, ale nie użyłam tego, tylko zrobiłam tez krem budyniowy, z całej margaryny i 2 budyni i tez jest dobre:) dziękuje za odpowiedz, bo wczoraj robiłam ciasto i dlatego tak ponaglałam żeby ktoś odpisał bo nie wiedziałam co robić, ale jest już ok:) wiec dziękuje :) ciasto pyszne;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 lipca 2011 Majka masa budyniowa ma żółtawy kolor od budyniu waniliowego i masła roślinnego. Jeśli budyń dokładnie miksowałaś z masłem i dodawałaś go w małych ilościach, to nie powinnaś mieć grudek.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń