Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe

Desery

Autor: martucha3

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 307

Dodano: 18.11.2011

Odsłon: 35425

Bardzo smaczne ....

Składniki

  • biszkopt
  • Jaja, 4szt.
  • mąka, 4łyżki
  • mąka ziemniaczana, 1łyżka
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • szklanka cukru
  • KREM CYTRYNOWY
  • woda, 0,5l
  • budyń śmietankowy z cukrem, 2 op.
  • galaretka cytrynowa, 1op.
  • cytryny (bardzo soczyste), 2szt
  • masło, 250 dag.
  • herbatniki, 3 op.
  • śmietanka kremówka, 300ml,
  • cukier puder, 2-3 łyżki
  • żelatyna (lub galaretka cytrynowa ), 2łyżeczki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno z cukrem ,dodawać żółtka ,wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia wszystko lekko wymieszać ,i wylać na dużą blaszkę piec ok.25 min w tem 185 st .

  2. KREM CYTRYNOWY ;;budynie rozpuścić w wodzie i zagotować (można dodać dwa żółtka )gdy budyń się zagotuje dodajemy do niego wyciśnięty sok z cytryn i wsypujemy galaretkę cytrynową i wszystko razem miksujemy chwilkę do połączenia się składników .

  3. Budyń odstawiamy do wystygnięcia .Jak już będzie zimny ucieramy go z masłem dodając po łyżce do wcześniej utartego masła .

  4. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę w mleku lub wodzie .Ja ostatnio dodałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1 szkl.wody lekko tężejącą .

  5. NA BISZKOPT WYKŁADAMY KREM CYTRYNOWY NA TO HERBATNIKI I UBITĄ ŚMIETANKĘ .POSYPAĆ STARTĄ CZEKOLADĄ LUB POKRUSZONYMI HERBATNIKAMI WSTAWIĆ DO LODÓWKI ......

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

beata1984 20 listopada 2011 Wczoraj robiłam to ciasto. pyszne - wszyscy zachwalali

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agata_gor 19 listopada 2011 Znam podobne ciasto i bardzo je lubię. Ja gotuję budyń na wodzie z sokiem z cytryn i żółtkami, wsypuję do niego galaretkę (też cytrynową) a później taką gorącą masę wylewam na biszkopt i na to nakładam ubitą śmietanę oraz przykrywam drugą połową biszkoptu. Pozdrawiam serdecznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń