Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podczas robienia tego ciasta przeniosłam się już do okresu wiosny... ten cudnie pachnący, lekki wypiek zrobił niezłą furorę wśród mojej rodziny. W tym przepisie wykorzystałam dużo cytryny, ale bez obaw, ciasto nie jest kwaskowe jakby się mogło wydawać, każdy jego kęs to ogromny powiew świeżości i lekkiego orzeźwienia. Aromat i smak dodatkowo potęguje starta skórka cytrynowa. Same pyszności :)
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 58
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 183
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 82
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 63
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 58
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 183
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 82
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 63
Składniki
Biszkopt: wszystkie składniki potrzebne do wykonania biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka będą już lśniące, dodajemy po 1 łyżce cukru i żółtka. Obydwie rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy 3 krotnie i dopiero wsypujemy do masy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę wody i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Dno blachy o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej biszkopt. Z wysokości kolan blachę upuszczamy 2 razy (uwaga na płytki!:)), a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 25 minut. Gdy biszkopt się już upiecze, wyciągamy go z gorącego piekarnika, ponownie dwukrotnie rzucamy nim o podłogę i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
.Masa budyniowa: w 1/2 szkl wody rozprowadzamy budynie. Sok cytrynowy, cukier i 1 szkl wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę. Budyń gotujemy tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimny biszkopt nasączamy wermutem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec wlewamy spirytus i na bardzo małych obrotach miksujemy. Masa powinna być jednolita, lekko ,,budyniowa".
Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na puch i dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozsmarowujemy na masie budyniowej.
Wykończenie ciasta: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody i dodajemy do niej startą skórkę cytrynową. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej schować do lodówki na noc, aby się przegryzło. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy kleksem z bitej śmietany i cukrową posypką. SMACZNEGO :)
zdj