Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe z masą cytrynową

Desery

Autor: azymut5

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 116

Dodano: 09.08.2009

Odsłon: 44147

Smaczne i orzeźwiejace ciasta na upalne dni

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. I. Wykonanie ciasta cytrynowego: Cukier puder i margarynę utrzeć na pulchna masę, po czym dodać po jednym całym jajku ciągle ucierając. Do masy tej dodawać po jednej łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia a na koniec sok i skórkę z cytryny. Ciasto wylać na pergamin i piec na złoty kolor.

  2. II. Wykonanie masy cytrynowej: Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Dodać sok z cytryn i skórkę cytrynową. Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotującej się masy. Ugotować jak budyń. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę przegotowanej wody. Lekko wystudzić.

  3. III. Wykonanie lukru cytrynowego: Cukier puden zmieszać z żółtkiem i dodać sok z cytryn. Podgrzać na lekkim ogniu. Ciepłe wylać na ciasto.

  4. IV. Końcowe wykonanie: Ostygłe ciasto przekroić , wylać masę cytrynową na dolną część i przykryć drugą częścią. Na wierzch wylać lukier cytrynowy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fasolcia1980 22 marca 2011 ciasto jest pychota:) moje obiekcje dotycza jedynie lukru... z racji zoltek nie zastyga mi po prostu wiec albo cos zle robie albo po prostu w ramach spokoju w moim lukrze nie bedzie zoltek tylko bedzie to tradycyjny najzwyklejszy likier jaki robily nasze babcie - woda i cukier a w tym przypadku sok z cytryny i cukier.. puder ma sie rozumiec:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 19 listopada 2010 Robiłam to ciasto już kilkakrotnie jest super,w sam ram na letnie upały inie tylko :)) po prostu rewelacja!!
Tylko że ja robię ciasto wg. swojego sprawdzonego przepisu bo robiłam raz wg tego przepisu i mi nie za bardzo wyszedł ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

azymut5 18 kwietnia 2010 Żółtko powoduje, że lukier nie jest twardy no i ma lepszy kolor

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Muszka73 22 sierpnia 2009 Mam ten przepis w śród swojej kolekcji , nazywa sie cytrynowiec i bardzo go polecam , pycha !! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rysia 22 sierpnia 2009 dla mnie masa nie jest za słodka. Placek cytrynowy- do masy też dodajesz cytryny więc jest posmak kwaskowaty.pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

isia1968 22 sierpnia 2009 czy masa cytrynowa z tą ilością cukru nie jest za słodka????

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

azymut5 20 sierpnia 2009 Masa cytrynowa zawsze wychodzi gęsta. Taką konsystencję uzyskuje ona podczas krótkiego gotowania.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beaderbuk 18 sierpnia 2009 WYSZLO SWIETNE, ALE do masy cytrynowej proponuje dodac 2 luzki maki i odjac 0.5 szkl wody..wyszloby za rzdkie, do ciasta najlepsza bedzie forma duzej tortownicy!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beaderbuk 18 sierpnia 2009 Wyszlo swietne naprawde bardzo dobre , ale musialam troche zmodyfikowac: krem cytrynowy odjelam 0.5 szklanki wody i dodalam 2 lyzki maki..inaczej wyszloby strasznie rzadkie......I lepiej wybrac forme duzej tortownicy do pieczenia!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rysia 18 sierpnia 2009 Wyprobówałam przepis i polecam pychota mmm....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń