Do góry

Desery Przepis na:

ciasto cytrynowo-pomaranczowe

Desery

Autor: kaska333

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 297

Dodano: 24.07.2009

Odsłon: 8720

super wyrasta, nie jest sucha,

Składniki

  • 1 szklanka cukru, 3 szklanki maki
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia, 7-8 jajek
  • pol szklanki smietany, sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomaranczy, skorka otarta z cytryny i pomaranczy
  • 150 g masla roztopionego
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. w misce wymieszac make z proszkiem i cukrem dodac do tego rozmacone jajka, w osobnym garnuszku roztopic maslo dodac smietane skorki z cytryny i pomaranczy oraz ich sok wymieszac i dodac do ciasta, dobrze zmiksowac rozgrzac piekarnik do 170 st, wlac ciasto do formy i piec ok 1 godz, sprawdzic patyczkiem, smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mysz204 05 listopada 2009 ciasto dobre ale niewiem czemu nie chce mi urosnac i nie jest takie lekkie tylko ciezkie i mokre.....chyba nie takie ma byc...????

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 30 października 2009 ja śmietane daje 18%, mąke zwykła pszenną poznańska możę być

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 29 października 2009 jeszcze takie male pytanko jaka ma byc smietana??? i jaka maka bedzie najlepsza???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 26 października 2009 ja robiłam w formie takiej z kominem jak do babki tylko ze to była tortownica z taka wkladka wymienna, ale forma do babki bedzie dobra, ciasto bardzo dużo mi wyrosło, po wlaniu na blache było na 1/3 wysokości, a wyroso do samych brzegów, myśle ze blacha średniej wielkości tez moze byc, pozdrawiam i zycze sukcesów;)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 25 października 2009 mam takie male pytanko...jaka blacha bedzie najlepsza dla tego ciasta?? zrobilam w keksowce i owszem bylo pyszne ale troche zakalec mie sie zrobil...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń