Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Desery

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 25.02.2009

Odsłon: 3722

Slodziutkie, pyszniutkie ciasto. Mozna przechowywac przez dlugi czas w lodowce, przed podaniem podgrzewamy w mikrofalowce, dodajemy kulke lodow waniliowych i bita smietane...Pysznosci!

Składniki

  • ciemna czekolada, 950 g
  • maslo, 710 g
  • miod, 3 lyzki
  • maka, 200 g
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier, 50 g
  • maslo lub oliwa w sprayu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 500 g ciemnej czekolady i 500 g masla rozpuszczamy na parze.

  2. Pozostale 450g czekolady i 210 g masla rowniez rozpuszczamy na parze, ale z dodatkiem miodu. To bedzie nasza polewa do ciasta.

  3. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczona czekolade z maslem(ale bez miodu!!!).Szybko ucieramy, gdy powstanie jednolita masa dodajemy make.Ucieramy okolo 5 minut.

  4. Przygotowujemy okragla blache, na jej spod dajemy papier do pieczenia, smarujemy maslem lub spryskujemy oliwa.Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 min.

  5. Gdy ciasto wystygnie polewamy je nasza polewa, odstawiamy zeby polewa zastygla. Ciasto podajemy podgrzane, najlepiej z bita smietana i lodami :)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pirogronianka 30 kwietnia 2009 Boże jedyny, czy to trzeba AŻ Z TAKIEJ ILOŚCI czekolady??!! To musi byc mega drogie ciasto...
Czekolada ma być gorzka, czy mleczna?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń