Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Desery

Autor: Klaudyy

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 401

Dodano: 30.12.2007

Odsłon: 25751

Dla fanatyków słodkiego to idealne ciasto :) Uwaga! Jest dosyć trudne do zrobienia :)

Składniki

  • 65 gram / 0.75 cup kakao
  • 400 gram / 2 cup cukru
  • 225 gram / 1.75 cup maki
  • 1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku do pieczenia
  • 1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 1 lyzeczka esencji waniliowej
  • 120 ml / 0.5 cup oleju
  • 240 ml / 1 cup mleka
  • 240 ml / 1 cup gotujacej wody
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut, albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy. Ciasto piec w 180 stopniach, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Po wystudzeniu mozna polac polewa czekoladowa, lub przeciac na pol, posmarowac kwasnym dzemem, i polac polewa. Mozna tez bez polewy, a np. z sosem waniliowym czy owocowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń