Do góry

Desery Przepis na:

CIASTO DO KAWY

Desery

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 2166

Dodano: 11.07.2009

Odsłon: 45919

Pyszne ciasto na każdą okazję

Składniki

  • CIASTO:
  • biszkopt z 5 jajek
  • Masa:
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 masło
  • 5 żółtek
  • pianka:
  • 5 białek z jajka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2szklanki wody
  • 1. szklanka cukru
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny.
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt z 5 jajek. duża forma

  2. Masa: z 1/2 litry mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać 5 żółtek i 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklankę cukru. resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane składniki i ugotować jak budyń. Wystudzić, utrzeć masło i margarynę połączyć z budyniem ciągle ucierając, wyłożyć na biszkopt i rozsmarować

  3. Pianka: żelatynę zalać 1/2 szklanki wody , gdy napęcznieje rozpuścić na gorącym ogniu , ubić pianę z 5 białek z 1 szklanką cukru, wlać do tego ciepłą żelatynę , szybko mieszając wylać na masę.

  4. Polewa: margarynę roztopić , dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki cukru mieszając. Gdy trochę ostygniewlać wlać roztrzepane jajko, mieszać do połączenia składników letnie wylać na piankę.

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń