Do góry

Desery Przepis na:

CIASTO DO KAWY

Desery

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 2234

Dodano: 11.07.2009

Odsłon: 46295

Pyszne ciasto na każdą okazję

Składniki

  • CIASTO:
  • biszkopt z 5 jajek
  • Masa:
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 masło
  • 5 żółtek
  • pianka:
  • 5 białek z jajka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2szklanki wody
  • 1. szklanka cukru
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny.
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upiec biszkopt z 5 jajek. duża forma

  2. Masa: z 1/2 litry mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać 5 żółtek i 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklankę cukru. resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane składniki i ugotować jak budyń. Wystudzić, utrzeć masło i margarynę połączyć z budyniem ciągle ucierając, wyłożyć na biszkopt i rozsmarować

  3. Pianka: żelatynę zalać 1/2 szklanki wody , gdy napęcznieje rozpuścić na gorącym ogniu , ubić pianę z 5 białek z 1 szklanką cukru, wlać do tego ciepłą żelatynę , szybko mieszając wylać na masę.

  4. Polewa: margarynę roztopić , dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki cukru mieszając. Gdy trochę ostygniewlać wlać roztrzepane jajko, mieszać do połączenia składników letnie wylać na piankę.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń