Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 30.06.2009

Odsłon: 6676

Pyszne i puszyste. Można zrobić mikserem i w Thermomixie.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wlewamy do garnuszka mleko i grzejemy do temperatury ok 35 stopni. Wsypujemy łyżeczkę cukru i wkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

  2. Do miski wbijamy jajka i wkładamy 250g margaryny. Miksujemy przez 2 minuty na najwyższych obrotach, używając końcówek do ubijania.

  3. Wyspujemy sól, 100g cukru i 600g mąki. Wlewamy mleko z drożdżami i miksujemy 3 minuty. Zmieniamy końcówki z ubijaczek na uganiatacze i miksujemy na środkowych obrotach przez co najmniej 6 minut. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

  4. Przygotowujemy kruszonkę: do miseczki wsypujemy 100g mąki, 50g cukru i 100g margaryny. Siekamy nożem, a potem wyrabiamy ręką. Formujemy kulkę, zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki.

  5. Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy do formy o wymiarach 250mm na 400mm lub kilku mniejszych i zostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C.

  6. Kruszonkę trzemy na "pazukach" nad ciastem. Wkładamy je do piekarnika. Po dwudziestu minutach zmniejszamy tmperaturę do 170 stopni i dopiekamy przez pół godziny. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 01 stycznia 2010 Bardzo lubię drożdżowe ciasto,tylko dodaje do niego bardzo malo cukru ale za to duzo rodzynek.Podziwiam Twoje wypieki .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń