Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miałam okazję wypróbować wiele przepisów na ciasto drożdżowe - jednak to Babci jest najlepsze :). Ostatnie próby innego przepisu skończyły się wielkim zakalcem i szybkim powrotem do tego przepisu. Chociaż to ciasto drożdżowe Babcia zawsze mówiła ze to jedno z najtrudniejszych ciast. Sprawdza się zarówno jako ciacho, ale również jako wielkanocne babki. Najlepiej smakuje jeszcze cieple posmarowane dobrym masłem. Nie wiem ile lat ma ten przepis - ale Babcia zawsze z niego korzystała.
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 118
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 118
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Z drożdży, odrobiny mleka i łyżki cukru robimy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajka i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie jednolite, następnie dodajemy przestudzoną margarynę, Wyrabiamy ( w razie konieczności dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ( i tu ciężko określić czas). Po wyrośnięciu krótko wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej blachy. Pikę w 185 stopniach ok. 50 minut ( do tak zwanego suchego patyczka). Jeżeli lubimy - możemy dodać ulubione bakalie.