Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe na maślance

Desery

Autor: asia67

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 311

Dodano: 23.12.2016

Odsłon: 390

Ciasto jest niezwykle lekkie i puszyste, można wykorzystać do zrobienia strucli makowej

Składniki

  • maka pszenna 1 kg
  • masło 1/2 kostki
  • cukier 1 szkl
  • mleko 1/3 szkl
  • drożdże 10 dag
  • maślanka 1 1/2 szkl
  • jajka całe 3 szt
  • żółtka 3 szt
  • odrobina soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. w małym naczyniu rozrobić drożdże z 3 łyżkami mąki, łyzką cukru i lekko podgrzanym mlekiem, poczekać aż zaczną rosnąć,
    2. rozpuścić masło,
    3. do miski wsypać mąkę, dodać pozostały cukier, wlać wyrośnięte drożdże, wystudzone masło, jajka i żółtka, odrobinę soli, wlewać powoli maślankę i wyrabiać,
    4. wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od reki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
    5. wyłożyć na blachę, zostawić do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką, piec w 170-180 st 50 min

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń