Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z jagodami

Desery

Autor: Jolusia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 266

Dodano: 15.07.2010

Odsłon: 26661

Puszyste - z chrupiącą kruszonką - po prostu palce lizać...

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • drożdże, 30 g
  • mleko, 1/4 l (letniego)
  • masło, 125g (roztopione i ostudzone)
  • cukier, 150 g
  • szczypta soli
  • jagody, ok. 2-3 szkl.
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe mikserem, przykryć i odstawić na 20 min. do wyrośnięcia.

  2. Po tym czasie ciasto jeszcze krótko wyrobić i rozwałkować. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną wcześniej pergaminem.

  3. Rozłożyć na nim równomiernie jagody oprószone uprzednio w mące i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

  4. Przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką.

  5. Kruszonka: 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1/3 kostki masła, 1/2 opak. cukru wanil. Delikatnie połączyć wszystkie składniki i posypać po całej powierzchni ciasta.

  6. Piec na złoty kolor około 40 minut w temp. 180 stopni C.

  7. Jesienią robię to ciasto ze śliwkami (1.5 kg) a zimą układam połówki ananasa (1 puszka). Równie dobrze można posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Przepis dostałam od koleżanki

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jolusia 17 października 2011 Tak, bez jajek, nie ma pomyłki w przepisie. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anika354 17 października 2011 wygląda apetycznie, ale czy to ciasto robi się bez jajek?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 10 marca 2011 Właśnie je wyjęłam z piekarnika:-))) Fajnie wyrosło a pachnie cudownie przepis łatwy a ciasto pychota na 5 :-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

09011988 06 marca 2011 właśnie robie super przepis bez jajek potem zdam raport

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 02 marca 2011 Kolejne ciasto, kolejna odsłona - tym razem ze przesmażonymi jabłkami posypanymi cynamonem! I znowu pysznościowy sukces!!! To ciasto chyba nie może się nie udać :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jolusia 28 września 2010 Dziękuję, na dżem nie wpadłam, ale następnym razem zrobię

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lea_k 26 września 2010 Rewelacyjny przepis!!! Ciasto wychodzi przepyszne - pulchne, puszyste i lekkie :] Z braku jagód oraz innych owoców, wykorzystałam dżem z czarnych porzeczek :] mniam mniam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 25 sierpnia 2010 Jutro zdam szczegółowy raport ;)
Tylko nie wiem z czym zrobię, bo mam borówek około 1.5 szklanki i śliwki na drzewie, ale nie za bardzo chcę mi się po nie iść. Hmmm ;)
Ale rzeczywiście super bez jajek. Mało męskie no, ale spróbuje ;DDD

Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń