Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z kakao

Desery

Autor: dalijka

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 300

Dodano: 17.09.2010

Odsłon: 20569

Proste drożdżowe.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i około 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawić na około 15-30 minut w ciepłe miejsce.

  2. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi składnikamia i zaczynem. Wyrobić aż ciasto zacznie odstawać od ręki i będzie pulchne. Mnie się trochę kleiło do ręki więc użyłam dodatkowo olej i wyrabiałam dalej. Ciasto przykryć i odstawić na około 1 godzinę aż do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolniecę, rozwałkować. NAstępnie sypiemy kakao (ilość wg uznania, ja zużyłam około 6 duzych łyżek), kakao posypujemy cukrem i na to układamy kawałki margaryny. Zawijamy i przekladamy do keksówki. Pozostawiamy an jakieś 15 min do lekkiego podrośnięcia. (można uzyć dwóch mniejszych keksówek). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy ok 40-60 min w 180 stopniach.

  3. Przpis na drożdżowe z blogu whiteplate. Cukru do ciasta można dać trochę wiecej, bo nei ejst bardzo słodkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń