Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 253
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 253
Składniki
Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i około 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawić na około 15-30 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi składnikamia i zaczynem. Wyrobić aż ciasto zacznie odstawać od ręki i będzie pulchne. Mnie się trochę kleiło do ręki więc użyłam dodatkowo olej i wyrabiałam dalej. Ciasto przykryć i odstawić na około 1 godzinę aż do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolniecę, rozwałkować. NAstępnie sypiemy kakao (ilość wg uznania, ja zużyłam około 6 duzych łyżek), kakao posypujemy cukrem i na to układamy kawałki margaryny. Zawijamy i przekladamy do keksówki. Pozostawiamy an jakieś 15 min do lekkiego podrośnięcia. (można uzyć dwóch mniejszych keksówek). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy ok 40-60 min w 180 stopniach.
Przpis na drożdżowe z blogu whiteplate. Cukru do ciasta można dać trochę wiecej, bo nei ejst bardzo słodkie.