Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z kakao

Desery

Autor: dalijka

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 228

Dodano: 17.09.2010

Odsłon: 16930

Proste drożdżowe.

Składniki

  • mąka, 500g
  • drożdże, 20g
  • żołtka, 3
  • cukier, 60g
  • Miękkie masło, 60g
  • aromat cytrynowy lub inny, kilka kropel
  • mleko, ile zabierze ok 200-250 ml
  • ew.olej, ok 2-3 łyżki
  • sól, ok plaska łyżeczka (troszkę mnej)
  • nadzienie: kakao, wg uznania
  • MARGARYNA LUB MASŁO, ok 1/4 kostki
  • cukier., wg uznania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i około 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawić na około 15-30 minut w ciepłe miejsce.

  2. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi składnikamia i zaczynem. Wyrobić aż ciasto zacznie odstawać od ręki i będzie pulchne. Mnie się trochę kleiło do ręki więc użyłam dodatkowo olej i wyrabiałam dalej. Ciasto przykryć i odstawić na około 1 godzinę aż do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolniecę, rozwałkować. NAstępnie sypiemy kakao (ilość wg uznania, ja zużyłam około 6 duzych łyżek), kakao posypujemy cukrem i na to układamy kawałki margaryny. Zawijamy i przekladamy do keksówki. Pozostawiamy an jakieś 15 min do lekkiego podrośnięcia. (można uzyć dwóch mniejszych keksówek). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy ok 40-60 min w 180 stopniach.

  3. Przpis na drożdżowe z blogu whiteplate. Cukru do ciasta można dać trochę wiecej, bo nei ejst bardzo słodkie.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń