Do góry

Desery Przepis na:

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

Desery

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15437

Dodano: 03.02.2009

Odsłon: 12692

Niebo w gębie

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć z 1 łyżeczką cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. 2 łyżki mąki sparzyć mlekiem. Żółtka roztrzepać z cukrem i olejkiem zapachowym.

  2. Do mąki włożyć sparzoną mąkę, żółtka i rozmieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić. Dodawać letnie mleko. Gdy powstaną pęcherze dodawać rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto odstanie od miski i od rąk. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h aż się podwoi.

  3. Umyć śliwki, przepołowić, usunąć pestki.

  4. PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ: mąkę wymieszać z cukrem (migdałami, cynamonem) i roztopionym masłem.

  5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć na nim ciasno połówki śliwek (skórką do dołu), posypać kruszonką. Piec w gorącym piekarniku ok. 1 godziny. Po prostu pyszne. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hania33 19 sierpnia 2010 droga lideczko chciałam podziękować za wspaniały przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami...przepyszne,wszystkim bardzo smakowało;serdecznie pozdrawiam;))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aka33 29 lipca 2009 co to znaczy sparzyć makę i ile tego mleka do 2 łyżek mąki?

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aka33 29 lipca 2009 co to znaczy " sparzyć mąkę i ile tego mleka do tych 2 łyzek maki?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BogusiaP1956 14 lutego 2009 Pyszne,pięknie mi wyrosło i smakowało wszystkim!Tylko w moim piekarniku(elektryczny,bez termoobiegu)piekłam 45 minut w temp.170st.Pozdrawiam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń