Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo-kokosowo-orzechowe

Desery

Autor: karinaa

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 68

Dodano: 30.08.2009

Odsłon: 38006

prawidłowo nazywa się ''''''''''''ciasto do góry nogami''''''''...ale moje się nie przewróciło;-)

Składniki

  • ciasto kruche :
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukruu
  • 15 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do upieczenia
  • Masa jabłkowe:
  • 9 dużych jabłek
  • galaretka agrestowa
  • 10 dag cukru
  • MASA KOKOSOWA
  • 4 białka
  • 15 dag cukru kryształu
  • 15 dag kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa orzechowa:
  • 4 jajka
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 15 dag cukru zwykłego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ciasta
  • polewa czekoladowa
  • kokos
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: do mąki dodać cukier,miękką margarynę,żółtka,śmietanę,proszek do pieczenia.Zagnieść ciasto i włożyć do natłuszczonej blaszki(25/36)

  2. Masa jabłkowe: jabłka zetrzeC na tartce o dużych oczkach,zasypac cukrem i dusić ok.15 min,a nastepnie dodac sypką galaretkę i zagotować,ostudzić i wlać na surowe ciasto kruche

  3. Masa kokosowe: białka ubić z cukrem, dodać kokos i mąkę. wlać na mase jabłkową.

  4. Masa orzechowa: Białka ubić z cukrem,dodać żółtka,drobno pokrojone orzechy,bułkę tartą,mąke, i proszek do pieczenia, Wszystko wymieszać i włożyć na mase kokosową.

  5. Ciasto piec ok.50 min w temp. 170 stopni

  6. UWAGA!!!!!!!!!!! po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy odwrócić ciasto do góry nogami i polać polewa i posypac kokosem. Ta czynność mi się nie udała gdyż ciasto sie rozpadało,więc zostawiłam tak jak się upiekło .polałam polewą i posypałam kokosem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mariola1975 18 października 2013 Pięknie wygląda ale kto je zrobi :)
ja mam pyszny sernik z wiśniami z przepisów kuchni Lidla,mniam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Attaga08 26 lipca 2011 I co , że się nie przewróciło :) Ważne , że już mi ślinka cieknie do oulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

caliente1010 19 kwietnia 2010 przepraszam... a kokos to wiórki kokosowe czy cały kokos???

Amatorka pyta:D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wredota45 14 października 2009 super smakuje robie go od dawna (galaretke dodaje sie do gorących jablek zestawionych z ognia nie ogotujemy juz póżniej )))wredota45

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agajna 03 października 2009 Moje ciasto leży własnie i stygnie:) Przewrócenie nie jest trudne, wystarczy przykryć je większa blachą, choć może niekoniecznie wiekszą i po prostu odwrócić. Jest przepyszne, juz poobkrawałam dookoła:)))
Karinaa pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agajna 03 października 2009 Bardzo łatwo przewrócić ciasto i mozna to zrobić jeszcze jak jest ciepłe.Nalezy przykryć większą blachą, odwrócić, popukać i juz:))
Ciasto jest pyszne właśnie sobie stygnie. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

usiala 02 września 2009 Kiedyś piekłam takie ciasto jest bardzo smaczne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń