Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo marchewkowe

Desery

Autor: terwol

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 58

Dodano: 20.06.2014

Odsłon: 2338

Pyszne, soczyste ciasto z chrupiaca polewa.

Składniki

  • marchewki 150g
  • jablka 2 sztuki
  • sok z cytryny 2 lyzki
  • maslo 175 g
  • cukier 200g
  • szczypta soli
  • cynamon 1/2 lyzeczki
  • jajka 3
  • maka 210 g
  • maka ziemniaczana 70 g
  • proszek do pieczenia 2 lyzeczki
  • Skladniki polewy:
  • maslo 25 g
  • serek smietankowy Philadelphia
  • cukier puder 60g
  • mleko 125 ml
  • wanilia
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewki i jablka zetrzec i skropic cytryna.
    Utrzec maslo z sola, cynamonem i cukrem.
    Dodac jajka.
    Dodac make, make ziemniaczana, proszek do pieczenia i mielone orzechy ( ok. 80 g ) jesli ktos lubi.
    Na koncu dodac starte marchewki z jablkami.
    Piec w natluszczonej foremce, ok. 50-55 min w temp. 175° C ( termoobieg)

  2. Na polewe zmiksowac wszystkie skladniki, dodajac na koncu tyle mleka, az uzyska sie odpowiednia konsystencje.

    Moja wyszla zbyt gesta, dlatego posypalam ja orzechami i czekolada.

    Wstawic do lodówki, aby polewa uzyskala swoja "lodowa" konsystencje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca 2014 uwielbiam takie ciasta. Znam marchewkowe, ale pomysl na jablko pewnie mu dodaje tego szczególnego smaku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń