Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe

Desery

Autor: Mateusz15

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2173

Dodano: 23.12.2009

Odsłon: 11214

Bardzo aromatyczne, greckie ciasto. Najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem.

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni (bez termoobiegu); 160 stopni (termoobieg). Prostokątną formę o wymiarach 23x28 cm natłuścić.

  2. Żółtka oddzielić od białek.

  3. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem dodając po jednym żółtku.

  4. Dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem białek) i zmiksować na gładką masę.

  5. Białka z odrobiną soku z cytryny ubić na sztywną pianę, po czym dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.

  6. Przełożyć do formy i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

  7. Przepis przeszedł moją modyfikację. Pochodzi z książki "Słodkie inspiracje" wydanej przez Vorwerk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 03 stycznia 2010 O jaki chodzi biszkopt? Może pomyliłaś przepisy, albo znów Smaker namieszał.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 23 grudnia 2009 Droga irmo. Wlej ciasto do formy takiej, jaka jest podana w przepisie. Mnie wyszło takie cienkie ponieważ powyższą formę zajmowało inne ciasto i musiałem je upiec w dużym prodiżu. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 23 grudnia 2009 Do jakiej formy wlać ciasto i dlaczego wyszło Ci takie cienkie? Życze radosnych i smacznych Świąt!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 23 grudnia 2009 Robiłam kilka razy bardzo podobne ciasto, tyle że na wierzchu układałam kawałki owoców (brzoskwinie albo ananasy) :) Ciasto jest super, zawsze się udawało i było mięciutkie i pyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń