Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kawowe

Desery

Autor: Anetta

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 718

Dodano: 23.03.2009

Odsłon: 35983

Delikatne ciasto kawowe.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:Białka ubić.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier a następnie kolejno po żółtku.Wsypać przesianą mąkę,proszek do pieczenia,cukier waniliowy i kakao.Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 26na36cm. Piec około 30minut w temperaturze 180 stopni.Masa budyniowa:Rodzynki sparzyć.Budynie ugotować na mleku,ostudzić.Masło ucierać,dodając stopniowo budynie,na koniec rodzynki i cukier.Masa kawowa:Żelatynę rozpuścić w 3/4szkl.gorącej wody.W zagotowanym mleku rozpuścić kawę.Do schłodzonej kawy wsypać śmietanę w proszku i ubić.Dodać schłodzoną żelatynę i wymieszać.Ciasto kawowe:Ostudzone ciasto przekroić na pół nasączyć alkoholem.Masę budyniowa wylać na jeden płat ciasta .Masę kawową wylać na masę budyniową.Wstawić do lodówki (do stężenia). Przykryć drugim płatem ciasta.Udekorować wg.uznania.

  2. Do masy kawowej można dodać 2lub 3 łyżki cukru jeśli ktoś lubi bardziej słodki .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

vivi212 01 maja 2011 Robilam to ciasto kilkakrotnie i ono zawsze zachwyca moich gosci. Jednym slowem jest wysmienite

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 27 kwietnia 2010 zrobilam ciasto i jest naprawde pyszne jedynie to masa kawowa mi sie za bardzo nie sciela , ostudzilam zelatyne jak pisalas i wymieszalam z masa co nie tak zrobilam?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 26 kwietnia 2010 ja właśnie wstawiłam to ciasto do lodówki , niewytrzymałam i kawałek już spróbowałam jest pyszne jedynie mam obawy czy masa mi się zetnie z tą żelatyną? sprawdzę jutro rano pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Devilmouse 28 października 2009 Mam Twoj przepis w październikowym numerze "przyslij przepis" :P poznalam po identycznym zdjeciu ;) fajowo - gratuluje ;] fajny przepis
PS. chyba wysylalas tam swoj przepis? :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

erminia 15 października 2009 Mnie również zupełnie nie wyrasta biszkopt. Jest cienki, jego boki spieczone, ciężko jest go rozdzielić na połowę bo pęka a boki wprost się rozsypują. Może trzeba by więcej jajek? Również proszę o poradę.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Urszula81 15 maja 2009 Pytanko - nie chcę mi wyjść biszkopt-nie wyrasta w ogóle, oczywiście białka rozbijam mikserem potem dodaję cukier a resztę składników do biszkopta delikatnie mieszam łyżką-i tak nie chce wjść? Proszę o poradę?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 17 kwietnia 2009 robiłam to ciasto na święta, jest wyśmienite i eleganckie do popołudniowej kawki, pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ageyta 15 kwietnia 2009 Polecam - ciasto bardzo dobre i do tego proste w wykonaniu - pyszne!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anetta 03 kwietnia 2009 Żelatynę rozpuszczamy w 3/4szkl. gorącej wody...również pozdrawiam i życzę udanego wypieku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń