Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kokosowo-kajmakowe

Desery

Autor: izek

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 2331

Dodano: 14.12.2016

Odsłon: 34428

Połączenie puszystego i lekkiego biszkoptu z budyniem kokosowym i krówką

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Kisiel cytrynowy 1 opakowanie
  • Cukier 0,5 szklanki
  • Jajka 4 szt.
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Kakao 3 łyżeczki
  • MASA BUDYNIOWA (kokosowa):
  • Mleko 700 ml
  • Margaryna 1 kostka
  • Wiórki kokosowe 150 gram
  • Budyń śmietankowy z cukrem 1 opakowanie
  • Cukier 2 łyżki
  • DODATKOWO:
  • Herbatniki
  • Masa kajmakowa 1 puszka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiel, żółtka i kakao. Całość mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto wylewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy je na pół.

  2. MASA: W rondelku zagotowujemy 250 ml mleka. Do miski wsypujemy wiórki kokosowe, zalewamy je gotującym się mlekiem i odstawiamy, aby napęczniały. Z pozostałego mleka gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń mieszamy z napęczniałymi wiórkami kokosowymi i ucieramy z margaryną.

  3. Połową kremu smarujemy jedną połówkę biszkoptu. Na kremie rozkładamy herbatniki i smarujemy je masą kajmakową. Na masę kajmakową układamy kolejną warstwę herbatników, smarujemy je pozostałą częścią masy budyniowej i przykrywamy całość drugą połówką biszkoptu. Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kasia-lilo 27 grudnia 2016 Wypróbowane - wszyscy chwalili świetny mięciutki biszkopt. Ciasto najlepsze mocno schłodzone, ciepłe robi się trochę mdłe. Jako wielbiciel kokosa i kajmaku - polecam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 15 grudnia 2016 pożarłam oczami ;-))) pychaaaa :-) może dobrze,że nie potrafię piec...bo to grozi uzależnieniem ;-) Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń